ESPN.com – HIGHSCHOOL – Top 10 Cross Country-deelnemers

Dathan Ritzenhein – Rockford High (Mich.)
Verrassing, verrassing. De beste jongensloper van het land liep de snelste 5K-tijd van het land dit jaar, op 9 september tijdens de Bath Invitational in Bath, Michigan. De senior won de race met een tijd van 14:44 en verbeterde daarmee zijn eigen nationale snelste tijd van 14:58, die hij op 26 augustus neerzette. Ritzenhein’s eerste plaats leidde ook zijn team naar de overwinning in de Eerste Divisie race.

Kalin Toedebusch – Rockford High (Mich.)
Wat doen ze precies in het water daar in Rockford? Terwijl Ritzenhein de jongenswedstrijd van de Bath Invitational op 9 september domineerde, behaalde teamgenote Kalin Toedebusch de eerste plaats bij de meisjes met een tijd van 18:09. Rockfords Lindsey Blaisdell eindigde vlak achter Toedebusch in 18:11. De tijd van Toedebusch was de beste tijd van een vrouwelijke loper in een 5K-race dit seizoen.

Alan Webb – South Lakes High (Va.)

Alan Webb van South Lakes High (Va.Webb, van South Lakes High (Va), liep de snelste tijd van dit seizoen op de 3-mijlsbaan.

Op 6 september zette Webb een spectaculaire prestatie neer tijdens de Monroe Parker Invitational in Burke Lake Park in Virginia, niet achter Ritzenhein. Webb liep de snelste 3-mijls race van het land dit jaar met een eerste tijd van 14:25, wat ook een parcoursrecord was. Webb, een senior, lijkt weer gezond nadat zijn outdoor seizoen in juni werd stilgelegd.

Kelly Swain – Lake Braddock High (Va.)
Net zoals de Bath Invitational in Michigan het podium vormde voor de snelste tijden in een 5K dit jaar, was de Monroe Parker Invitational in Virginia op 6 september gastheer voor de beste drie mijl tijden in het land. Swain, een tweedejaars aan Lake Braddock, liep een tijd van 17:55 op de drie mijl en veroverde daarmee de eerste plaats bij de Monroe Parker Invitational. Als de naam Swain je bekend in de oren klinkt, dan ken je waarschijnlijk haar oudere zus Erin, die afgelopen voorjaar afstudeerde na haar deelname aan de Foot Locker National Championships in december.

Mike Swope – Winter Park High (Fla.)
Swope sloeg op 9 september toe bij de Edgewater Invitational in Florida en behaalde de eerste plaats met een tijd van 15:04 over drie mijl. De prestatie van de senior staat op de vijfde plaats van snelste driekilometertijden dit seizoen en is nog indrukwekkender als je bedenkt dat Swope in de stromende regen liep.

Amber Steen – Newport Harbor High (Calif.)
Steen, een senior, blies de concurrentie weg bij de Laguna Hills Invitational in Californië op 9 september en won de race met een driekilometertijd van 17:58, de op een na beste tijd in het land dit jaar. Steen finishte 46 seconden voor de tweede concurrent.

Chandler Goodwin – Mountain View High (Utah)
Goodwin deed zijn naam eer aan op 9 september: Hij was goed en hij won. De senior eindigde als eerste bij de Oregon Trail Invitational in Oregon met een tijd van 15:53 over 3,1 mijl. Goodwin’s tijd was één seconde verwijderd van het parcoursrecord.

Lauren Shaffer – West Allegheny High (Pa.)
Shaffer profiteerde van 68-graden temperaturen om de Big Red Invitational in Pennsylvania te winnen op 9 september, met een 3.1-mijl tijd van 18:23. Shaffer kreeg het zwaar te verduren van Jesi Christiansen van Greenville High (Pa.), die tweede werd in 18:28.

Eddy Rodriguez – Christopher Columbus High (Fla.)
Rodriguez won de Greentree Cross Country Invitational in Florida op 9 september, met een tijd van 15:43 over 3 mijl. In wat wel eens de meest bizarre finish van een wedstrijd dit seizoen zou kunnen zijn, won Rodriguez toen Alien Bosmenier van Miami Springs High (Fla.) de finishlijn verkeerd inschatte met minder dan 50 meter te gaan.

Jackie Pirtle – Francis Howell North High (Mo.)
Pirtle won de Missouri Cross Country Challenge, gehouden op 8 september aan de Universiteit van Missouri, met een 5K-tijd van 18:39.20. De tijd van de senior was 44 seconden sneller dan de naaste concurrent en staat op de achtste plaats van snelste 5K-tijd in het land dit seizoen.