Chuck Liddell

UFCEdit

Varhainen menestysEdit

Liddell debytoi UFC:ssä vuonna 1998 UFC 17 -ottelussa Mobilesta, Alabamasta, voittamalla Noe Hernandezin päätöksellä. Seuraavassa ottelussaan hän kohtasi brasilialaisen ottelijan Jose ”Pele” Landi-Johnsin IVC-tapahtumassa Sao Paulossa, Brasiliassa, joka oli paljain nyrkein. Vaikka Liddell oli vastustajansa kotimaassa kova altavastaaja, hän hallitsi vale tudo-ottelijaa jaloissa ja voitti päätöksen kautta. Pian sen jälkeen, kun Liddell oli hävinnyt teknisen alistamisen huippuottelija Jeremy Hornille, hän alkoi vakiinnuttaa mainettaan huippuottelijana dominoimalla voittoja Kevin Randlemanista, Murilo Bustamantesta, Vitor Belfortista, Amar Suloevista, Jeff Monsonista, Renato Sobralista ja Tito Ortizista. Liddell oli myös ensimmäinen UFC-ottelija, joka otteli Pridessä, jossa hän edusti järjestöä potkunyrkkeilijätoveri Guy Mezgeriä vastaan tyrmäämällä tämän tajuttomaksi.

Liddell vs. CoutureEdit
Katso myös: Randy Couture vs. Chuck Liddell

Vuoteen 2002 mennessä Liddelliä pidettiin UFC:n kevyen raskaansarjan mestaruuden ykkösehdokkaana, ja hänen suosionsa ja faniensa tuki kasvoi. UFC yritti järjestää titteliottelun silloisen mestarin Tito Ortizin kanssa, mutta Ortiz vetosi aikatauluristiriitoihin.

Pakottaakseen Ortizin, he loivat väliaikaisen kevyen raskaan sarjan mestaruuden ja ottivat Liddellin ja kreikkalais-roomalaisen painijan ja entisen raskaan sarjan mestarin ”The Natural” Randy Couturen vastakkain UFC 43:ssa. Couture neutralisoi Liddellin koukut suorilla lyönneillä ja alkoi lopulta kaataa ”Jäämiestä” mielin määrin. Couture sai lopulta täyden mountin ja pakotti tuomarin keskeyttämään ottelun iskujen tulvan vuoksi.

Pride Grand Prix -turnaus Overeem/Jacksonia vastaanEdit

Tappionsa jälkeen Couturelle Liddell osallistui Pride 2003 Middleweight Grand Prix -turnaukseen UFC:n virallisena edustajana. Liddell kukisti Muay Thai -spesialisti Alistair Overeemin turnauksen ensimmäisellä kierroksella. Toimintapainotteisessa ottelussa Liddell oli jäämässä alakynteen Overeemin pidemmän, nopeamman ja teknisemmän lyöntipelin vuoksi; myöhemmin erässä Liddell iski Overeemin päähän yli käden lyönnin, joka sai hänet horjahtelemaan köysiin. Tämän jälkeen Liddell syöksyi sisään polvilla ja suorilla oikeilla ja tyrmäsi Overeemin ensimmäisen erän lopussa.

Seuraavassa erässä Liddell joutui fanien suosikin Quinton ”Rampage” Jacksonin jalkoihin. Jacksonin kanssa käymänsä ottelun ensimmäisessä erässä Liddell iski lyöntejä löytääkseen etäisyyttä, mutta Jackson vastasi voimakkailla iskuilla ja horjutti Liddelliä lukuisia kertoja. Toisessa erässä Jackson jatkoi Liddellin päihittämistä isoilla lyönneillä, mutta ei pystynyt viimeistelemään häntä. Myöhemmin toisessa erässä silminnähden uupunut Liddell kaadettiin ja hän sai iskuja maahan. Hänen kulmansa heitti pyyhkeen kehään antaen Jacksonille yllätysvoiton.

Liddell vs. OrtizEdit
Katso myös: Chuck Liddell vs. Tito Ortiz

Palattuaan UFC:hen Liddell oli jälleen kilpailemassa kevyen raskaansarjan tittelistä ja valmistautui otteluun entistä mestaria Tito Ortizia vastaan. Lopulta, sen jälkeen kun Ortiz oli menettänyt tittelin Randy Couturelle, nämä kaksi kohtaisivat erittäin odotetussa ottelussa UFC 47:ssä 2. huhtikuuta 2004 Las Vegasissa, Nevadassa. Kun suurin osa ensimmäisestä erästä oli käyty tunnustelemassa toisiaan, Liddell heitti muutaman lyönnin ja potkun, jotka Ortiz torjui, Ortizin läpsäistessä itseään päähän, pilkaten Liddelliä.

Kun erä päättyi, Ortiz työnsi erotuomari ”Big” John McCarthyn pois tieltään Liddelliin, ja pari vaihtoi sanoja. Pian toisen erän alettua Liddell laskeutui iskujen vyöryyn, joka pudotti Ortizin ja johti TKO-voittoon. Ortiz on sittemmin todennut, että Liddellin peukalo osui hänen silmäänsä, jolloin hän näki hetkellisesti ”pelkkää mustaa”. UFC 47:n jälkeen molempien ottelijoiden välinen vihamielisyys on jatkunut, ja Ortiz on toistuvasti todennut haluavansa ”oman” tittelivyönsä takaisin. Jännitteistä huolimatta Ortiz ja Liddell eivät ottelisi enää kahteen ja puoleen vuoteen.

Jatkuva menestysMuokkaa

The Ultimate FighterMuokkaa

Vuoden 2005 alussa Liddell oli valmentajana Spike TV:n tosi-tv-ohjelman The Ultimate Fighterin avauskaudella, jossa ottelijat kilpailivat UFC-sopimuksesta.

Hän valmensi Team Liddelliä, kun taas silloinen UFC:n kevyen raskaansarjan mestari Randy Couture valmensi Team Couturea. Sarja oli menestys sekä Spike TV:lle että UFC:lle. Molemmat sarjan voittajat, Diego Sanchez ja Forrest Griffin, olivat Team Liddellin jäseniä ja jatkoivat erittäin menestyksekästä uraa UFC:ssä.

Liddell vs. Couture IIEdit

16. huhtikuuta 2005 UFC 52:ssa Liddell otteli Randy Couturea vastaan, jälleen kevyen raskaansarjan tittelistä. Couture siirtyi lyömään, Liddell vastasi isolla oikealla kädellä Couturen ohimoon tyrmäämällä hänet tajuttomaksi, mikä teki hänestä uuden UFC:n kevyen raskaansarjan mestarin.

Liddell vuonna 2007

Liddell vs. Couture. Horn IIEdit

Liddellin oli määrä puolustaa uutta titteliään pitkäaikaista veteraania Jeremy Hornia vastaan UFC 54 -ottelussa, ottelun, jota UFC:n mukaan vaativat lajin pitkäaikaiset fanit, sillä Horn oli antanut Liddellille ensimmäisen tappionsa. Koko ottelun ajan Liddell hallitsi aggressiivisilla lyönneillä ja aiheutti tyrmäyksiä useissa erissä. Liddellin puolustava painitaito, erityisesti sprawl, tukahdutti suurimman osan Hornin hyökkäyksestä, joka keskittyi grapplingiin ja alistumispainiin.

Liddell voitti ottelun lopulta TKO:lla ajassa 2:46 minuuttia neljännessä erässä Hornin ilmoitettua tuomarille, että hän ei näe. Hän oli saanut oikean lyönnin silmään aiheuttaen verenvuotoa silmästä sekä nenästä. Liddell oli menestyksekkäästi puolustanut titteliään ja samalla kostanut kaksi uransa kolmesta tappiosta.

Liddell vastaan Horn. Couture IIIEdit

Helmikuun 4. päivä 2006 UFC 57:ssä Liddell kohtasi Randy Couturen kumiottelussa, Toimintapainotteisen ensimmäisen erän jälkeen Liddell laskeutui isolla lyönnillä Couturen kasvoihin aiheuttaen verenvuotoa, Couture kimposi takaisin ottamalla Liddellin alas, mutta tämä pystyi nousemaan heti ylös. Myöhemmin toisessa erässä Couturen liikkuessa sisään Liddell vastasi samalla tavalla kuin toisessa ottelussa UFC 52:ssa tyrmäämällä Couturen ja voitti Couturen toistamiseen tyrmäyksellä Las Vegasissa, Nevadassa, säilyttääkseen kevyen raskaansarjan mestaruusvyön. Ottelun jälkeen Couture ilmoitti vetäytyvänsä kamppailulajeista.

Liddell vs. Sobral IIEdit

Jatkopuolustuksessaan UFC 62:ssa 26. elokuuta 2006 Liddell voittaisi Renato ”Babalu” Sobralin, jonka hän oli voittanut lähes kolme vuotta aiemmin. Sekuntia ottelun alkamisen jälkeen Sobral tuli juosten eteenpäin heittäen lyöntejä. Taaksepäin liikkuva Liddell iski isoja lyöntejä, ja oikea yläviiva päätti ottelun ensimmäisen erän ajassa 1:35. UFC 61:n aikana ilmoitettiin, että jos Liddell voittaisi Sobralin, hän kohtaisi PRIDEn keskisarjan mestarin Wanderlei Silvan. Ottelu jäi toteutumatta, koska kilpailevat promoottorit eivät päässeet sopimukseen. UFC:n puheenjohtaja Dana White selitti tämän johtuneen Silvan myöhemmästä tyrmäystappiosta Mirko Filipovićille.

Liddell vs. Ortiz IIEdit

Taloudellisesti menestyksekkäimmäksi UFC-tapahtumaksi siihen asti muodostuneessa UFC:ssä Liddell otteli uusintaottelun Tito Ortizin kanssa UFC 66:ssa, joka järjestettiin 30. joulukuuta 2006. Liddellin takedown-puolustus neutralisoi Ortizin painikyvyn ja pakotti Ortizin seisomaan tunnetun hyökkääjän kanssa. Vaikka Ortiz kaatoi Liddellin jossain vaiheessa ottelua, Liddell voitti Ortizin TKO:lla kolmannessa erässä puolustaen kevyen raskaansarjan mestaruuttaan menestyksekkäästi neljännen kerran. Myöhemmin paljastui, että Liddellin MCL oli revennyt ennen ottelua. Hän oli myös puhkaissut jänteen vasemman kätensä keskisormesta itse ottelun aikana.

Tittelin menetys ja alamäkiTiedosto

Liddell vs. Jackson IITiedosto

Viidennessä puolustuksessaan Liddell menettäisi tittelin UFC 71:ssä 26.5.2007 järjestetyssä ottelussa uusintaottelussa Quinton ”Rampage” Jacksonia vastaan. Liddell kaatui oikealla koukulla alle kahden minuutin kuluttua ensimmäisestä erästä, eikä pystynyt puolustautumaan Jacksonin iskuja vastaan maassa, minkä seurauksena Jackson voitti tyrmäyksellä. Tappion jälkeen Liddelliä arvosteltiin laajalti sen jälkeen, kun raporttien mukaan hänet oli nähty yökerhoissa tapahtumaa edeltävällä viikolla. Hän vastasi, ettei se ollut mitään sellaista, mitä hän ei olisi tehnyt ennen muita otteluitaan Las Vegasissa.

Liddell vs. JardineEdit
Liddell harjoitteli amerikkalaisen nyrkkeilyn kultamitalistin Howard Davis Jr. kanssa. valmistautuakseen huhtikuun 2009 otteluun Maurício Rua vastaan.

11. heinäkuuta 2007 Dana White vahvisti Yahoo! Sportsin haastattelussa, että huhuttu Wanderlei Silvan ja Liddellin välinen ottelu oli peruttu toistaiseksi. Silvan ja Liddellin oli tarkoitus otella pääottelussa UFC 76 -tapahtumassa Anaheimissa, Kaliforniassa. Sen sijaan Liddell kohtaisi Keith Jardinen.

UFC 76:n päätapahtumassa Liddell tuli ulos laskeutumalla tunnusomaisella oikealla kädellään Jardinen päähän ja heilauttamalla häntä taaksepäin, mutta Jardine pysyi ottelussa mukana. Liddellin dominoidun ensimmäisen erän jälkeen Jardine alkoi laskea jatkuvasti matalia jalkapotkuja, kun taas Liddell ei pystynyt ajoittamaan iskujaan epäortodoksista vasuria vastaan. Liddell hävisi niukan jaetun päätöksen, mikä oli ensimmäinen kerta, kun hän kärsi peräkkäisiä tappioita urallaan. Liddell ilmoitti haluavansa uusintaottelun ja väitti, ettei ollut koskaan ottanut Jardinea vakavasti.

Liddell vs. SilvaEdit

White ilmoitti 23. lokakuuta 2007, että Liddellin ja Wanderlei Silvan välinen ottelu järjestettäisiin vihdoin UFC 79:ssä. Liddell voitti Silvan yksimielisellä päätöksellä voittamalla Silvan kovemmilla ja tehokkaammilla lyönneillä ja saamalla kaksi takedownia myöhemmin ottelun aikana. Molemmat ottelijat palkittiin ”Fight of the Night” -tunnustuksella. Tämä ottelu äänestettiin vuoden 2007 vuoden otteluksi ensimmäisessä vuosittaisessa World Mixed Martial Arts Awards -kilpailussa, ja se oli lopulta Liddellin viimeinen voitto MMA:ssa.

Liddell vs. EvansEdit

Maurício ”Shogun” Rua paljasti 1.2.2008 allekirjoittaneensa hiljattain sopimuksen ottelusta Liddelliä vastaan. 4.3.2008 UFC.com-sivustolla ilmoitettiin kuitenkin, että Rua oli joutunut leikkaukseen polvensa takia ja joutui vetäytymään ottelusta. Myöhemmin ilmoitettiin virallisesti, että voittamaton painija ”Suga” Rashad Evans korvaa Maurício Rua ottelussa UFC 85:ssä Lontoossa, Englannissa. Kinkkuvamma pakotti Liddellin kuitenkin vetäytymään ottelusta.

6. syyskuuta 2008 Liddell otteli Rashad Evansia vastaan UFC 88:ssa. Liddell hävisi toisen erän ajassa 1:51, kun Evans osui oikealla yliotteella, jonka seurauksena Liddell kaatui tajuttomana matolle. Tappio johti uuteen kritiikkiin siitä, että Liddell luotti liikaa samoihin valmentajiin ja harjoittelukumppaneihin.

Lyhyesti tyrmäystappionsa jälkeen Evansille pitkäaikainen valmentaja John Hackleman vahvisti, että Liddell osallistui harjoituksiin American Top Teamin kanssa ”täydentääkseen taitojaan”, vaikkakin Liddell säilyi edelleen virallisesti Hacklemanin ja The Pit-otteluryhmän yhteydessä.

Liddell vs. Evansen. ShogunEdit

Tammikuun 17. päivänä 2009 Dana White vahvisti UFC 93:n ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että Liddellin seuraava ottelu olisi Priden keskisarjan Grand Prix -mestari vuodelta 2005, Maurício ”Shogun” Rua, vastaan UFC 97:ssä huhtikuun 18. päivänä Montréalissa, Kanadassa.

Liddell kärsi tappionsa Rualta lyönneistä myöhään ensimmäisellä erän loppupuolella, mikä johti tekniseen tyrmäykseen. Ottelun jälkeen White julisti, että Liddell lopettaa ottelut.

White totesi: ”Välitän hänestä. Välitän hänen terveydestään, ja se on ohi. Se on ohi.” White jatkoi sanomalla: ”Loppujen lopuksi välitän näistä kavereista. En halua nähdä kenenkään jäävän tänne liian pitkäksi aikaa. Chuck Liddelliä ei nähdä enää koskaan kankaalla.” Toukokuussa Liddellin valmentaja John Hackleman kuitenkin väitti ”luottavaisin mielin”, että Liddell ei ole vielä lopettanut ja että hän on ”ehdottomasti ravintoketjun huipulla.”

Myöhemmässä haastattelussa White jatkoi: ”Voinko käskeä häntä olemaan ottelematta? Ehdottomasti et. Jos hän haluaa vielä otella, hän voi otella. En sano, että ’sitä ei tule koskaan tapahtumaan. Sitä ei tule koskaan tapahtumaan.’ But he made a deal with me .”

Hall of Fame ja puheet eläkkeelle jäämisestäEdit

10. heinäkuuta 2009 UFC 100 Fan Expo -tapahtumassa Las Vegasissa, Nevadassa, Liddell otettiin UFC Hall of Fameen.

Chuck Liddell fanien kanssa UFC 100 Fan Expossa

Elokuussa järjestetyn UFC 101:n jälkeen Dana White totesi, että ”En halua, että hän (ottelee). Hän haluaa, joten katsotaan mitä tapahtuu”. Kaksi päivää myöhemmin Liddell sanoi kirjallisesti olevansa päättämätön asian suhteen ja että ”urheilijan on vaikea lopettaa se, mitä hän on tehnyt koko elämänsä”. Liddell jatkoi sanomalla, että hän ”tekee sen päätöksen kuntosalilla, ei kehässä” sparriharjoitusten jälkeen.

Liddell vs. FranklinEdit
Viimeisessä UFC-ottelussaan Chuck Liddell kärsi kolmannen peräkkäisen tyrmäystappionsa Rich Franklinille Kanadan Brittiläisen Kolumbian Vancouverissa järjestetyssä UFC 115 -ottelussa.

Sittemmin ilmoitettiin, että Liddell valmentaisi The Ultimate Fighter -ohjelman 11. kaudella kiivasta kilpailijaa Tito Ortizia vastaan, ja kaksikko ottelisi toisiaan vastaan 12. kesäkuuta 2010 UFC 115 -tapahtumassa. Maaliskuussa kuitenkin huhuttiin, että Ortiz olisi vetäytynyt tuntemattomista syistä ja tilalle tulisi entinen UFC:n keskisarjan mestari Rich Franklin. Tämän kiisti UFC:n presidentti Dana White.

Huhtikuun 7. päivänä 2010 White vahvisti, että Liddell vs. Ortiz 3 olisi kortin päätapahtuma. Kuitenkin 12. huhtikuuta 2010 päätapahtuma muutettiin Liddell vs. Rich Frankliniksi.

12. kesäkuuta 2010 Liddell kohtasi Franklinin UFC 115 -tapahtumassa Vancouverissa, Brittiläisessä Kolumbiassa, Kanadassa. Franklin osui oikeaan vastakoukkuun ja tyrmäsi Liddellin tajuttomaksi, kun ensimmäistä erää oli jäljellä viisi sekuntia. Aiemmin ottelussa Franklin oli katkaissut kätensä torjumalla Liddellin vartalopotkun. Vain muutama tunti ottelun jälkeen UFC:n presidentti Dana White julisti, että Chuck Liddell ei enää koskaan ottelisi UFC:ssä.

UFC:n lopettaminenEdit

Perheen ja ystävien mielipiteiden ja huomioiden hävittyään kolme ottelua peräkkäin tyrmäyksellä Liddell päätti lopettaa otteluuransa 29. joulukuuta 2010. UFC 125:n lehdistötilaisuudessa Liddell ilmoitti jäävänsä eläkkeelle ja ilmoitti ryhtyvänsä UFC:n liiketoiminnan kehittämisen varajohtajaksi. Liddell oli julkistustilaisuudessa silminnähden liikuttunut ja kuittasi eläkkeelle jäämisensä ja ottelutoimintansa päättymisen jäähyväissanoilla: ”Ennen kaikkea haluan kiittää fanejani ja perhettäni. Rakastan tätä urheilua ja olen innoissani siirtyessäni tähän uuteen vaiheeseen elämässäni ja jatkaessani maailman parhaan urheilulajin edistämistä, lajin jota rakastan… nyt kun olen eläkkeellä.”

Syyskuun 8. päivä 2013 Opie and Anthony -ohjelman haastattelussa Liddell totesi, että on olemassa mahdollisuus viimeiseen paluuseen George Foremanin tapaan.

Paluu ja toinen eläkkeelle jääminenEdit

Liddell ilmoitti 14. huhtikuuta 2018 tulevansa eläkkeelle tavoitellakseen kolmatta ottelua Tito Ortizin kanssa. Ottelu käytiin 24. marraskuuta 2018 Oscar De La Hoyan Golden Boy Promotionsin alaisuudessa. Liddell hävisi ottelun tyrmäyksellä ensimmäisessä erässä.

3. maaliskuuta 2020 Liddell ilmoitti TMZ:n haastattelussa, että hän on jälleen vetäytynyt seka-urheilusta.